::Followers::

::Click Me::

::Click Me::

Monday, February 2, 2009

Macam2 terjadik...

Hurmmmmm
rasa nak mengeluh panjang...
Tapi tak jadi pe pun kalo ku keluh sampai akhir zaman pun..
rasa nak buatkan ini satu igauan mimpi yang dahsyat
tapi celik2 tido ia tetap realiti dan aku harus jua menerima kenyataan itu..
Adakah permulaan tahun 2009 ni tahun penuh cabaran untukku?
aduhhhhhhh beratnye kepala ni...

Ekceli di awal bulan Januari 2009, aku dapat satu surat Mahkamah.. surat SAMAN!
Yang menyedihkan, bukan aku yang buat salah tapi disebabkan aku terlalu baik ati walaupun bakal tau ini akan terjadi, siap sorok pengetahuan ni dari family n suamiku sendiri akhirnye menjadi kenyataan dimana aku menjadi seorang penjamin kepada kawan baik aku yang penah aku luahkan
DULU, akhirnye aku dikenakan saman skali sebab dia dah tertunggak bayar dekat RM8k.. arghhhh tensennye... Paling kesian, mak aku yang sampai tak tido2 dibuatnye sebab fikirkan hal ni sedangkan aku yang kena.. Yela, mak mana tak risaukan.. kalo kawan aku tu takle bayar, harta mende aku yang kena rampas kelak.. buat plak aku ni salah sorang staff government, tu yg paling truk tu...

Nak taknak, aku terpaksa serbu ke umah mak pak dia (masa tu dia pun ade kat umah tu).. bile aku tanye, dia selamba ckp yg suami dia suh pergi.. aku kata mmgla kena pegi masalahnye aku ni yang kena amik coti, keluar duit lg nak p sana dan aku tau, hal ni takkan semudah tu settle sebab dia takle nak bayo cuz dia pun mana ade wit melainkan buat penjadualan bayaran smula la... dan aku....................................... tak dapat merealisasikan impian aku tahun ni untuk membina rumah kerana pinjaman aku disekat dek kerana kawan aku punye loan ni tertunggak... Aduhhh...
Tu satu kisah.. ni satu kisah lagik...

Dipertengahan bulan Januari pula, pas aku anto Bibik aku wat cek FOMEMA untuk dilanjutkan perkhidmatan (kan dia baru balik dr kampung aritu).. 5ari pastu aku dapat tau keputusannya, Bibik kena anto balik dan tamatkan perkhidmatan disebabkan dia PEKNEN!!!!!
Arrghhhhhhhhhhh syiiiiiiittttttttttt!!!!!!!!!!! Damn it!!!!!!!!!
Aku pun takle salahkan dia malah dia dan laki dia pun bingung sebab katanye dia makan obat.. tapi tula kuasa Allah kan.. yang taknak tulah yang senang lekat walaupun dah ade 'perisai'nya tapi yang nak anak tu beribu2 usaha lakukan tetap tak dapat rezekikan...
Yang membingungkan aku, dengan keadaan aku yang tak bape sihat, mak aku plak dan anak2 aku..aduhh umah lagikkkkkk.... arghhhhhhhhh camne ni....
Camne nak cari Bibik len ni.. kena guna wit lagi wooooooo.. kalo leh ganti2 takpe, ni ibarat kena mohon smula... Btol2 aku dalam kesusahan dan kesakitan dek kerana hal orang...
Inikah dugaanMu Ya Allah.. Jika benar, aku cuba terimanya dengan redha walaupun pasrah...
hurmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmm

11 luvbites:

CuTeMiUt78 said...

kesiannya ko na.. berat gak masalah ko ni ya.. emmmmm camne ya.. payah gak ni.. aku yg baca pun dah pening apa lagi ko kan.. yg menanggung.. aku nak bantu ko pun.. aku sendiri dlm dilema gak ni.. takpe la.. apapun aku harap ko tabah menghadapi dugaan ni..

neezareef said...

alahai..
bertimpa2 lak masalah nye ya

sy mmg x bani la nk jamin sesapa

kalo ade yg mintak pn akan ditolak dgn cara baik

tp tu la kdg igt kwn kita ni ok kan..dah nk kena nk wat camne

semoga ena dpt setel prob dgn mudah

Ena said...

CUTE
thanx 4 ur concern! kroje aku ni TABAH jek la.. letih tp nak buat camne.. telan jek..

NEEZA
huhuhu serba salah masa dulu neeza.. dia nak tawen n hanya ena kawan baik dia.. nak taknak tpaksa gak tlg alik2 diri sdiri tak tertolong uhuks

~~ciklinn~~ said...

alahai ena siannyer ko......

ermm camner yer nak tolong....

adoiii bibik pun leh terpegnant lah pulak yerk...

harap2 semua ni dapat setle dgn cepat lah yerk...

Emy Omar said...

Siannye awak Ena..sabar ye..Saya pun pernah blacklisted sebab jadi penjamin pada ipar duai sendiri,try discuss baik2 cari jalan penyelesaian ye..

atty's said...

salam na..sabar ye..
pasai kwn ko tu na..

ko suh dia pegi AKPK..

Ena said...

ciklinn
tak tau nak settle camne huwaaaaaa... jadi surirumah cam ko la, baru settle kot ekekeke

emy
thanx.. jln penyelesaian mmg ade tp amik masa yg sama hingga menggugat impian masa depan kita sdiri uhuks

atty
AKPK? pedia tu? leh tlg ke?

PerantauSepi1306 said...

alahaiii ena.. kesiannya kalu kena camni.. memang pening laa... hmmm semoga mendapat jalan penyelesaian yang terbaik la hendaknya...

nurul-h said...

ena, kita lama tak kesini, tau2 dah jadi camni...

eh, kita private blog kita..

email to me,

nur.huda.ab@gmail.com

kalau berminatla kan.. hehe...
sebab tak mo la public kan lagi, mmg bahaya...

Anie said...

na sabar yer..

kes penjamin tu mcm husband bd lah..kes jamin org gak

keta kitaorg dah bayarkan sbb nak settlekan nama hubby..kita org bayar dekat 10k buat dua kali bayar.

settle tu ada yg lain lak dtg..hancur hati nih..
dah bayar 20k.
balance ada lagi 15k, yg nih mcm kty ckp tu pergi AKPK.
dorang tolong sattlekan, bukan dorang tolong bayar tp dorang tolong urus credit kita

Ena said...

Akak PS
tula pasai...sian kan uhuks..

Nurul
kiter dah email ihiks..

Anie
Ya Allah, lg truk kes Anie ek.. huhuhu harap2 jgn jd camtu huhuhu