::Followers::

::Click Me::

::Click Me::

Thursday, October 9, 2008

Anak Sulung + Anak Kedua

Ermmmm saje jek aku nak bincang topic ni sambil kongsi pe yang aku ase...
Ade org kata anak sulung ni lebih matang dan berdikari n anak kedua ni manja... dan ade jugak yang kata anak kedua lebih berdikari dari anak sulung..
Pe plak pendapat kowang?

Pd aku la, si Kakak dan si Adik ni kan...

KELEBIHAN SI KAKAK
1) Kakak jenis faham sket ape yg kiter katakan mayb sebab dia dah besar kan dan Adik kecikkan
2) Kakak banyak bersabar tapi Adik kalo pe yang dia nak, dia dah tak dulikkk dia nak jugakkk.. Kalo tak dapat, dia akan mengamuk dan humban pe jek.. Nampak jek kecik tapi mak aiii kudrat kuat...

KELEBIHAN SI ADIK
1) Adik cukup pandai berdikari...maksud aku dari segi memakai baju, makan, mandi dsbnya... tapi Kakak dia lebih ske mengharapkan orang sekelilingnya melakukan utknya
2) Paling aku ske, smlm Adik telah mula tidak memakai pampers hingga waktu tidonye.. Puas gak paksa pakai tapi tetap takmo.. Biler dia lena sesangat br kitaorg pakai... Pg tu tgk2 kat pampers dia, kering!!! Dalam usia 3thn lbh Adik dah leh takmo pakai pampers...mayb bg kowang usia tu dh terlalu lewat but atleast Adik lg cpt dr Kakak yg tika ni pun masih pakai pampers waktu tido.. Memang memalukan... Ade gak kawan aku herdik aku yang aku MALAS!!! Ikut la pe yang drang nak kata, puas dah aku cuba sumer teknik tp still tak berjaya gak... Pe teknik kowang? Meh la kongsi...



8 luvbites:

lie_nurulz said...

kak na,tisya pun dah jarang pakai diapers skang nih.Nak pakai time jalan atau tido mlm..Dia pun dah pandai gtau nak kencing sume.
Kalo nurul,kasik pakai yg adik die punya je..size L.Ketat sikit kan..Bila die xselesa die sendiri xnak pakai diapers tu..hehe.

Kenkadang lain2 ragam anak2 ni kan.
Bagus siadik tu,senang mamanya nnt.
Jarang pakai diapers save budget gak nnt..nurul ni pun dah kira makin kurang budget utk diapers derang nih..huhu..

Farazila said...

err..sy xde anak....

tp sy ni ank yg kedua...
ank kedua dia suka berdikari dan suka memerhati..
sumtimes dia ske memberontak lagi2 yg ade pusar dua di kepala..degil x hengat dunia..(hahahkutuk dri sndri)...

tp yg penting ank kedua ni seorang yang penyayang...

Suki Cida said...

ena cida belum kawin apa lagi beranakkan, tp cida rasa anak num 2 lebih berdikari... kakak akan biasa memahami sikit... dah takut2 sikit nak buat sesuatu and selalu seek for parents advice... and anak sulung selalunya lebih rapat dengan mak ayah...

anak ke dua selalunya akan contra... just wait and see kalau diorg dah besar...

Ena said...

ermmm tula nurul..
akk skang ni pun juz pakaikan drang pampers time tdo jek..
tapi harap sgt time tdo nnt drang pndai terjaga sdiri kalo nak wiwi tp blom masanye lagi...
doa2kanla anak2 akk leh ye nurul hehe anyway thanx...

Ena said...

zila...
akk stuju tang anak ke2 tu penyayang..
si adik kalo bab baby mmg ske n sayang sgt tp si kakak biasa jek, tak heran sgt ihiks..
tapi mujur tanye drang nak baby ke tak, drang kata takmo muahahhaha..

Ena said...

ermmm btol gak tu cida...
tp bgla jgn over sgt prubahan drang kan..
bg la bile besar nnt drang wat sesuatu, utamakan mak pak dulu kan huhuhu...

Lina said...

tak tau nak komen ape sbb blm ada anak kedua lg tp skrg ni qistina dah pandai cakap klu nak kencing or yak...

secawan kopi setin sprite said...

mak kopi pulak
cara dia nak
suh anak2
buang tebiat pakai pampers
esp time nak tito tue adalah
dengan mewajibkan
adik2 ku membuang air kecil sebelum tito
biasanya budak kecik mmg malas
nak buang air
tu yang kene paksa secara berhemah tue